Onze actuele prestaties

De energietransitie is in een volgende versnelling gekomen. Op steeds meer daken en velden komen zonnepanelen. Daarnaast worden meer windparken en groengasinstallaties gebouwd. Verder komt elektrisch rijden steeds meer op. Alliander faciliteert deze transitie. Zo sluiten we zonnepanelen en windmolens aan op ons elektriciteitsnet, zodat zij hun groene stroom kunnen transporteren naar verbruikers verderop. Steeds meer woningen worden opgeleverd zonder aansluiting op het gasnet. Groengasinstallaties voeden hun duurzame variant voor aardgas in op onze gasnetten. En elektrische voertuigen krijgen stroom uit laadpalen die worden gevoed door ons elektriciteitsnet.

Ieder kwartaal publiceert Alliander zijn cijfers over zonne- en windenergie, elektrisch rijden, gasloze nieuwbouw en groen gas.

7.144
Zonne-energie
Status per 30-09-2023
Terug

Zonne-energie

Zonne-energie maakt een groeispurt door. Het aantal zonneparken groeit hard en op steeds meer daken van zowel bedrijven als consumenten liggen zonnepanelen. In onderstaand figuur houden we per regio de toename van het vermogen voor zonne-energie bij. Dit is een optelsom van kleinverbruik (vermogen van de zonnepanelen) en het gecontracteerde vermogen grootverbruik (het vermogen van de omvormer).

Meer over zonnepanelen