Hoe Alliander georganiseerd is

Alliander wordt gevormd door een groep bedrijven. Samen staan we voor hoogwaardige kennis van energienetwerken, energietechniek en technische innovaties.

Liander

Netbeheer is onze belangrijkste activiteit. Netbeheerder Liander houdt de energie-infrastructuur in het verzorgingsgebied in goede conditie om dagelijks miljoenen consumenten en bedrijven te voorzien van gas en elektriciteit en om teruglevering mogelijk te maken.

Qirion

Qirion is expert in energienetten en hét kenniscentrum voor complexe energievraagstukken. Qirion ontwerpt, bouwt en onderhoudt energienetten en pakt zo een unieke rol als ‘life cycle service provider’. Qirion concentreert zich op het hoogspanningsdomein en ondersteunt steeds vaker bij het ontwikkelen van nieuwe netten.

Kenter

Kenter levert innovatieve oplossingen voor energiemeting en energiemanagement aan zakelijke relaties die kostenbewust en duurzaam willen ondernemen. Kenter plaatst onder meer meters, levert meetdata en geeft inzicht in energieverbruik met online (verbruiks)analyses. Kenter is ook verantwoordelijk voor de verkoop, realisatie, het beheer en onderhoud van middenspanningsinstallaties in het vrije domein.

Firan

Firan zorgt voor ontwikkeling, aanleg en beheer van alternatieve energie-infrastructuren, zoals warmtenetten en netwerken voor biogas. Dit doet zij door grondeigenaren, overheden, aanbieders en verbruikers met elkaar te verbinden en hen te helpen om hun duurzaamheidsambities te realiseren.

Alliander Telecom en Utility Connect (i.s.m. Stedin)

Alliander Telecom levert betrouwbare, toekomstvaste en veilige, draadgebonden en mobiele connectiviteit die nodig is voor de besturing en beveiliging van kritische infrastructuren (waaronder elektriciteits- en gasnetten). In samenwerking met netwerkbedrijf Stedin exploiteert Alliander Utility Connect. Utility Connect is eigenaar van een draadloos datacommunicatienetwerk dat optimale dekking en capaciteit biedt voor de slimme meter en voor toepassingen van distributieautomatisering.

Alliander AG, Duitsland

Als dienstverlener en partner van netbeheerders en gemeenten is Alliander AG op kleine schaal in Duitsland actief. Alliander AG beheert elektriciteits- en gasnetten, openbare verlichting en verkeerslichten in onder meer Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het bedrijf werkt mee aan betaalbare energiesystemen en helpt wijken om slim met energie om te gaan. 450connect, dat een draadloos telecommunicatienetwerk exploiteert voor kritische connectiviteit, is een dochterbedrijf van Alliander AG.

Overige activiteiten

De nevenactiviteiten van Alliander houden verband met infrastructurele voorzieningen of aanverwante activiteiten om de gevolgen van de energietransitie op de bestaande netten beperkt en betaalbaar te houden en de energievoorziening betrouwbaar te houden. Meer over onze nevenactiviteiten is te lezen op alliander.com.