Dit doet Alliander

Alliander is een energienetwerkbedrijf. We werken aan de energievoorziening van vandaag én morgen. Daarom onderhouden we de bestaande infrastructuur en ontwikkelen we een slim energienet voor de toekomst waarbij iedereen energie kan gebruiken, produceren en leveren. Alliander brengt een open en duurzame energiemarkt dichterbij.

Netbeheer is onze belangrijkste activiteit. Onze netbeheerders Liander en Endinet houden de energie-infrastructuur in goede conditie om dagelijks miljoenen consumenten en bedrijven te voorzien van gas en elektriciteit. Zij zorgen ervoor dat iedereen via ons netwerk toegang tot energie heeft. Daarnaast ontwikkelt Alliander bedrijfsactiviteiten in nieuwe energiemarkten. Hiermee dragen we bij aan verdere verduurzaming van onze samenleving.

We willen energiezaken voor klanten gemakkelijker maken, onder meer door verbruiksgegevens beschikbaar te stellen. Met deze (meter)data kunnen klanten gebruikmaken van apps en andere (online) energiediensten. Omdat ons netwerk open is, kunnen klanten bovendien kiezen van wie zij energie willen. Bijvoorbeeld van een lokale duurzame energiecoöperatie of van een landelijke energieleverancier.

Organisatiestructuur

Binnen het energienetwerkbedrijf zijn diverse bedrijven actief, waaronder de netbeheerders Liander en Endinet. Liandon is ons kenniscentrum en verantwoordelijk voor een groot deel van de technische innovaties voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas. Om de energieambities van provincies, gemeenten en andere klanten te ondersteunen, ontwikkelen wij daarnaast nieuwe bedrijfsactiviteiten die bijdragen aan een verdere verduurzaming van de samenleving. In Duitsland werken wij onder meer aan netbeheer en de aanleg en het onderhoud van openbare verlichting en verkeersregelinstallaties.

Aandeelhouders van Alliander zijn Nederlandse provincies en gemeenten. De grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Onze rol in de energiesector

Steeds meer consumenten en bedrijven leveren door hen zelf geproduceerde energie aan onze energienetten. Hierdoor wordt de energieketen dynamischer. Alliander produceert zelf geen energie, maar distribueert de elektriciteit en het gas zo efficiënt mogelijk in de regio. Bijvoorbeeld van windmolens naar huishoudens of naar laadpunten voor elektrisch vervoer.