Zuid-Holland

Liander ondersteunt de provincie in haar ambities om in 2020 14% van het totale energieverbruik op te wekken uit hernieuwbare bronnen. We passen de infrastructuur aan voor gas en elektriciteit om nieuwe woningen en bedrijven te kunnen aansluiten en lokale duurzame energieopwekking te faciliteren.

Storingen voorkomen

Klanten in sommige postcodegebieden hadden in 2014 vaak last van storingen. Dat was hinderlijk en kost de maatschappij geld. Om storingen te voorkomen, vervangen we in 2015 preventief delen van het laagspanningsnet. Dit doen we in Zuid-Holland onder meer in Wassenaar en Katwijk.

Slimme openbare verlichting in Leiden

Verlichting van snelwegen of straten is noodzakelijk voor de sociale en verkeersveiligheid, maar kost relatief veel energie. Steeds meer gemeenten stellen ons de vraag hoe zij op openbare verlichting kunnen besparen. We willen hen actief ondersteunen in de overgang naar energiezuinige openbare verlichting. Bijvoorbeeld door zelf de tijd te kunnen bepalen waarop de openbare verlichting inschakelt. De pilot die we in 2014 in Leiden deden met slimme monitoring-, schakel- en dimfuncties van openbare verlichting breiden we in 2015 uit.

Meer vraag naar elektriciteit

In Zuid-Holland stijgt de vraag naar elektriciteit. Liander breidt het netwerk uit om te voldoen aan de vraag. In 2015 verzwaren we het net en plaatsen nieuwe schakelstations in onder meer Alphen aan den Rijn, Teylingen en Leiden. In Leiden zijn we bovendien aan het werk rondom het Bio Science Park om kabels en leidingen te verleggen. De gemeente werkt hier aan een betere ontsluiting van het gebied.