Amsterdam

Onze hoofdstad is in ontwikkeling en verwelkomt steeds meer bedrijven en inwoners. Ook is er een groeiend aantal duurzame initiatieven. Dit vraagt om betrouwbare energienetten die deze ontwikkelingen kunnen faciliteren. 

Leveringszekerheid vergroten

Liander wil de betrouwbaarheid van de energievoorziening in de hoofdstad vergroten en werkt daarvoor nauw samen met de gemeente Amsterdam in het realiseren van diverse plannen. 

Aanpassing energienetten rondom de Zuidas 

De energienetten rondom de Zuidas zijn volop in ontwikkeling, onder meer door de aanbouw van steeds meer woningen en kantoren. Om aan de toenemende vraag te voldoen, versterkt Liander in 2016 de hoofdinfrastructuur. Tevens worden verbindingen gelegd naar twee te realiseren schakelstations (Zuidas Noord & Zuid). 

Rode Loper en Noord/Zuidlijn 

Om de bereikbaarheid en doorstroom van het verkeer te verbeteren, hebben de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam werkzaamheden aan verschillende wegen gepland. Dit heeft impact op de bestaande energie­infrastructuur. Er worden onder meer gasleidingen buiten werking gesteld voor de verdieping van de A10 bij de Zuidas. 

Bereikbaarheid voor verkeer 

De bouw van de Noord/Zuidlijn gaat de laatste fase in. In 2016 begint Liander met de uitvoer van het ‘Beheersplan Gasnet’. Dit betekent dat we tot twee jaar na de voltooiing van de metrolijn extra alert blijven op eventuele gevolgen van de werkzaamheden op het gasnet. Voor de oplevering van de Rode Loper, de openbare ruimte vanaf het Centraal Station tot aan de Ceintuurbaan in de Pijp, zullen we in 2016 nog diverse werkzaamheden uitvoeren aan het elektriciteits- en gasnet. Hier valt de vervanging van verouderde gasleidingen onder en de verbinding van gasnetten tussen het Damrak en het Oosterdokseiland.

Duurzame transitie  

In Amsterdam blijft ruimte voor het realiseren van duurzame initiatieven. Zo vindt in 2016 een proef plaats met laadpalen voor elektrische mobiliteit. Op de momenten dat er voldoende energie in ons net beschikbaar is, laden de palen extra snel. Is er veel verkeer op het net, dan wordt er juist iets langzamer geladen. Dit moet een verspreid energiegebruik stimuleren. In de Sleeswijkbuurt worden 200 woningen duurzaam gerenoveerd aan de hand van een energieneutraal All Electric-concept. Hiervoor zal het lokale elektriciteitsnet in de buurt worden verzwaard en het gasnet worden verwijderd. 

Partner in Amsterdam Smart City  

Ook in 2016 zijn we partner in Amsterdam Smart City, een initiatief met meer dan 100 partijen die samenwerken aan slimme toepassingen met energie in Amsterdam. Hierbij werkt Amsterdam ook samen met andere internationale steden aan onderwerpen als ICT, data en mobiliteit.