Gezond en fit aan het werk

Alliander vindt het belangrijk dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Het gaat over hoe we ervoor zorgen dat onze medewerkers nu en in de toekomst fit, gemotiveerd en vakkundig kunnen blijven werken. Naast inzetbaarheidsgesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers helpt Alliander om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te ontwikkelen met het nieuwe duurzaam inzetbaarheidsbudget en een breed aanbod aan activiteiten en hulpmiddelen.

Verzuim

Om periodiek te monitoren hoe we erin slagen onze mensen gemotiveerd en gezond te houden, houden we onder meer Periodiek Medische Onderzoeken (PMO). Daarnaast meten we het ziekteverzuim. In 2016 kwam het verzuim van medewerkers uit op 4,1% (2015: 3,8%). Het Nederlandse gemiddelde staat in onze sector op 3,5%. We zagen in 2016 een stijging van het langdurig verzuim en een toename van de duur van het verzuim. Het aantal ziekmeldingen daalde echter.

Ziekteverzuim

Succesvolle start duurzaam inzetbaarheidsbudget

Een van de afspraken uit de huidige cao is dat medewerkers met een arbeidsovereenkomst een duurzaam inzetbaarheidsbudget krijgen. Dit budget van € 500 bruto per persoon per jaar is sinds 1 januari 2016 beschikbaar. Het is te gebruiken voor activiteiten of middelen op het gebied van gezondheid, loopbaanontwikkeling of gezond werken. Denk daarbij aan een sportabonnement of -artikelen, een opleiding of het aanpassen van de werkplek thuis. In het eerste jaar van het budget maakte 51% van de medewerkers al gebruik van het duurzaam inzetbaarheidsbudget.

Medewerkers bewust van gezondheid

Alliander Fit is een initiatief waarbij we zorgen dat medewerkers zich bewust worden van het belang van gezond en fit blijven. Het programma is gestart in 2014, maar werd in 2016 voor alle medewerkers toegankelijk. Ze stellen persoonlijke doelen op het gebied van fysieke en mentale gezondheid en maken gebruik van gratis activiteiten en faciliteiten om die ook te behalen. Zo zijn er wekelijkse sporturen, inloopuren en workshops. Ook kunnen collega’s er terecht met vragen en ideeën over gezondheid. Elk bedrijfsonderdeel bekijkt welke thema’s relevant zijn en waar de grootste uitdagingen liggen. Zo kunnen teams met ploegendiensten bijvoorbeeld aandacht besteden aan slapen in combinatie met onregelmatige diensten of voeding.

Onderhoud op de vierkante decimeter

Op een steenworp afstand van de kruising Rozengracht-Marnixstraat ligt over een lengte van zo’n 10 meter het trottoir open. Hier werkt monteur Rob Aouden van Liander met collega’s Andor en Patrick aan de vervanging van een stuk gietijzeren gasleiding.

Optrekkende auto’s, een bellende tram, langsrazende fietsers en af en toe een brandweerwagen die met oorverdovende sirene de tegenoverliggende kazerne verlaat. Een rustige werkplek is het allerminst, maar Rob haalt zijn schouders op. “Routineklus, dit”, zegt hij. “We zijn bezig met het project ‘Eén meter binnen de gevel’. Alle gietijzeren gasleidingen die binnen één meter van de gevel liggen, vervangen we voor PE. Dat doen we in een dag of twee.” Het stuk leiding dat die ochtend is verwijderd, ligt na 40 jaar onder de grond te hebben gelegen op het trottoir. De gastoevoer naar een naastgelegen café is zojuist hersteld. Rob lacht: “De café-eigenaar had gevraagd of hij voor tienen weer gas kon hebben. Daarom zijn we vanochtend om 6.00 uur begonnen. Hij moet ook zijn croissantjes kunnen bakken, hè.”

Een verkeersregelaar – ingehuurd door Liander – wijst een fietser een veilige doorgang. Rob wijst op de borden, hekken, een verkeersregelaar, beschermende kleding en speciale overalls tegen vervuilde grond. “Ieder van ons is gekeurd voor werken in vervuilde grond en heeft zijn certificaten en opleidingen op zak. Veiligheid gaat boven alles, voor ons en de omgeving. Je wilt toch weer gezond naar huis.” Daarbij wordt de kwaliteit van het werk niet uit het oog verloren. Regelmatig maakt Rob foto’s. “We willen aan Liander maar ook de gemeente precies kunnen laten zien wat er is gebeurd en hoe we hebben gewerkt.” Rob en zijn collega’s trekken, sjorren, graven, scheppen, duwen, passen en meten. Allemaal met slechts enkele decimeters bewegingsruimte tussen alle andere leidingen voor gas, water en elektriciteit. “Hier valt het nog mee”, relativeert Rob. “Op andere plekken in het centrum kun je in de ondergrond helemaal niet uit de weg. En gelukkig ben ik nog topfit.”
De monteurs schuiven de nieuwe leiding op hun plek, maken ‘m schoon en sluiten het lasapparaat aan. Die smelt als het ware de leidingdelen aan elkaar, waarna het 20 minuten duurt voor het werk is afgekoeld. Hoe lang denkt Rob dit werk nog te doen? “De gemeente heeft de ambitie om over 30 jaar een gasloze stad te zijn. Nieuwe wijken krijgen stadsverwarming, maar een oplossing voor de binnenstad is er nog niet. Voorlopig blijft het gasnetwerk nog wel even liggen.”

Na vanmiddag heeft Rob kort weekend. Op zondag gaat hij twee dagen nachtdienst draaien op het Leidseplein. Daar mag en kan het werk pas gedaan worden als de trams niet meer rijden. “Het komt wel vaker voor dat we ’s nachts werken, hoor. Bij storingen worden we ook wel eens uit bed gebeld en dan moet je gaan. Laatst werd ik om 4 uur ’s morgens gebeld vanwege gaslucht in een kelderbox. Dan baal je wel als je ziet dat er ergens een brommertje staat te lekken.” Rob verwijdert de drukmeters van de leiding, Andor pakt een schep. Patrick klimt op de graafmachine. Na de laatste foto’s gaat het gat weer dicht. “Nou nog even de aannemer bellen om de stoep te straten. Vanmiddag zie je niet meer dat we zijn geweest.”