Arbeidsmarkt voor technisch talent
Het tekort aan technici is een uitdaging voor de gehele energiesector, en voor de samenleving als geheel. In 2018 hebben we 628 vacatures vervuld, waarvan 294 in de uitvoerende technische functies. We merken dat het steeds lastiger wordt geschikte kandidaten te vinden. Daarnaast kost het opleiden voor ons specifieke werk veel tijd en legt het zware druk op de ervaren mensen in de uitvoering. We zien het als onze taak om te zorgen dat de arbeidsmarkt voor technici de komende jaren groeit. Dat doen we onder meer door te laten zien hoe aantrekkelijk en uitdagend ons werk is. We bieden zij-instromers, jongeren en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kansen om zich te laten scholen in ons werk en we interesseren jongeren, hun ouders en leerkrachten samen met het onderwijs voor techniek.
Alliander Werft!
Sinds een aantal jaar zijn we bezig met een intensieve wervingscampagne het tekort aan technici binnen ons bedrijf op diverse manieren (zowel intern als extern) onder de aandacht te brengen. Medewerkers kunnen zelf nieuwe technici aandragen via het interne aanbrengprogramma Alliander Werft!. Aan dit programma zijn in 2018 nieuwe functies toegevoegd. In totaal zijn in 2018 via het programma 145 potentiële kandidaten voorgesteld, van wie 45 nieuwe collega’s een dienstverband aangeboden hebben gekregen.
We maakten in 2018 zes virtual-realityfilms om levensecht te kunnen laten zien wat ons werk inhoudt. Circa 2.500 technici bij Alliander ontvingen een VR-bril om de films te kunnen laten zien aan familie en vrienden. De films zijn daarnaast gebruikt in onze wervingscampagnes en bij sollicitatiegesprekken. Door op die manier te tonen hoe mooi het werk in het echt is versterken we het imago van aantrekkelijke moderne werkgever. Ook hebben we gemerkt dat het de trots van onze eigen medewerkers op het werk dat ze doen versterkt.
We ontwikkelden een assessment, waarmee iedereen zonder technische achtergrond of relevante vooropleiding getest kan worden op affiniteit met techniek. Zo bevorderen we de instroom van kansrijke zij-instromers. Daarnaast maken we gebruik van opleidingscapaciteit bij externe partijen.
Banden aanhalen met het onderwijs
We merken dat de keuze voor een baan in de techniek niet voor de hand ligt. Overheid, bouw- en techniekbedrijven en onderwijsinstellingen slaan daarom de handen ineen. In 2018 is de oprichting van een Bouw en Techniek Innovatiecentrum aangekondigd en is er gewerkt aan een gezamenlijk, passend aanbod van (mbo-)opleidingen. Daarnaast halen de energiebedrijven de banden aan met onderwijsinstellingen en scholen om kinderen en jongeren al vroeg in contact te brengen met het mooie en uitdagende werk dat energietechniek met zich meebrengt. Bij Alliander startten na de zomer elf studenten met een havo-diploma met een nieuwe opleiding: in twee jaar leiden we ze op voor een technische functie op hbo-niveau en behalen ze een erkend diploma in de elektrotechniek. De studenten gaan ook nog eens direct bij ons aan de slag verspreid over de bedrijfsonderdelen Liander, Qirion en Kenter. Het programma is de eerste samenwerking in de elektrotechniek tussen het bedrijfsleven en het onderwijs in de regio Arnhem-Nijmegen.
Verder zien we dat technische vmbo’s als gevolg van de krappe instroom van leerlingen stoppen met het aanbieden van technische opleidingen. Vanuit Alliander zijn we daarom in ons voorzieningsgebied in gesprek met die opleidingen om ze, waar nodig met onze hulp, weer van de grond te krijgen. Onze samenwerking met de Vakschool Technische installaties (VTi) hebben we in 2018 bijvoorbeeld uitgebreid. Het resultaat daarvan is dat in het najaar de opleiding voor Infra Energietechniek weer gestart is aan het ROC Amsterdam. Vanuit Alliander geven we workshops, zijn we aanwezig op open dagen van scholen, geven we rondleidingen en stellen we materiaal en tijd ter beschikking.
‘Elektriciteit is overal hetzelfde’
Sinds december 2017 volgt Firas Khalaf een opleidingstraject voor het mbo-3-diploma Installatie & Onderhoud van het elektriciteitsnet. Liander ondersteunt, samen met bouwconcern BAM, de statushouders bij het vinden van werk en het opbouwen van hun toekomst in Nederland. Liander is heel blij met deze gemotiveerde zij-instromers, maar Firas is mogelijk nog blijer. “Ik ben vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gekomen”, vertelt hij. “Ik heb mijn leven daar achter moeten laten. Ik kan nu hier een nieuw leven opbouwen.” In Syrië was Firas installateur, hier wordt hij opgeleid tot monteur. Firas ziet niet zo veel verschil. “Elektriciteit is elektriciteit”, lacht hij. “Dat is overal hetzelfde.”
In Brummen rijden op een ochtend in december drie bussen van Liander een donkere straat in. Door een storing is de straatverlichting er al een tijdje buiten werking. Firas komt de storing met zijn collega’s verhelpen.
Het regent hard. Firas stapt het transformatorhuisje in, zet zijn helm op en haalt met aanwijzingen van zijn begeleider Gert de spanning van het netwerk. Vanaf nu zit de buurt een paar uur zonder elektriciteit. “In Nederland is veilig werken belangrijk, daar hebben we in de opleiding veel over geleerd. In Syrië zijn geen duidelijke veiligheidsregels en gebruiken ze niet altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.” Firas heeft een dag eerder net een examen rekenen gehad. Nog maar een paar te gaan voordat hij zijn diploma krijgt. “In het begin vond ik de opleiding moeilijk”, geeft hij toe. “Installatieschema’s, rekenen, dat ging gemakkelijk. De taal was moeilijk. Na een paar maanden ging het goed.”
Samen met twee collega’s loopt Firas door de regen de lantaarnpalen langs om te ontdekken waar de storing zich bevindt. Daarna wordt met behulp van andere, nauwkeurige apparatuur de exacte storingslocatie opgespoord en kan Firas aan de slag met de reparatie. Een oude dame komt naar buiten. “Hoe lang gaat het duren?”, vraagt ze. Ze heeft geen tv en kan niet bellen. Firas weet zeker dat aan het eind van de middag het licht in de straat weer brandt. “Er zijn altijd veel mensen die iets komen vragen. Dat hoort er ook bij.” Het leukst vindt Firas het aanleggen van nieuwe installaties. Dat moet heel nauwkeurig en dat ligt hem goed. Hij lacht vanonder zijn capuchon: “Net als werken in de zon.”