Personalia Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur van Alliander onderging in 2019 enkele veranderingen. Mevrouw I.D. Thijssen is voorzitter en Chief Executive Officer (CEO). De heer Drs. W. Th. Bien RC is lid en Chief Financial Officer (CFO). De heer F.D. Schut is lid en Chief Transition Officer (CTO). Zij zijn daarnaast verantwoordelijk voor de aansturing en bedrijfsvoering van netbeheerder Liander.

Mr. I.D. (Ingrid) Thijssen (1968, Nederlandse nationaliteit) 

Voorzitter en CEO

Ingrid Thijssen is per 1 september 2017 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO. Daarvoor was zij, sinds maart 2014, lid van de Raad van Bestuur en COO. Zij was van 2011 tot 2014 directievoorzitter van NS Reizigers en bekleedde in de jaren daaraan voorafgaand diverse directie- en managementfuncties bij de Nederlandse Spoorwegen.

Ingrid Thijssen studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Verder volgde zij onder meer een Strategy Program aan het International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne, het Advanced Management Program (AMP) van INSEAD in Fontainebleau, Frankrijk en het executive programma Climate Change and Energy: Policymaking for the long term van Harvard in Boston.

 Commissariaten/nevenfuncties

 • Lid Raad van Commissarissen Coöperatie VGZ[1]

 • Lid Raad van Commissarissen Havenbedrijf Rotterdam[1]

 • Voorzitter bestuur werkgeversvereniging WENB

 • Bestuurslid SchuldenlabNL

 • Voorzitter Business Club D66

Drs. W. Th. (Walter) Bien RC (1972, Nederlandse nationaliteit)

Lid en CFO

Walter Bien is sinds 7 oktober 2019 lid van de Raad van Bestuur en CFO. Daarvoor was hij financieel directeur bij Boskalis Dredging & Inland Infra en bekleedde hij in de jaren daaraan voorafgaand diverse directie- en managementfuncties bij Boskalis. Voor Boskalis was Walter Bien werkzaam bij Ballast Nedam.

Walter Bien studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Verder volgde hij onder meer een Senior Executive Program aan de London Business School en een Postgraduate Controllers Program aan de Universiteit van Amsterdam.

Commissariaten/nevenfuncties

 • Lid Raad van Toezicht Stichting Aap, voorzitter Audit Committee

 • Bestuurslid Inloophuis Stichting Huis aan het Water

F.D. (Daan) Schut (1974, Nederlandse nationaliteit)

Lid en CTO

Daan Schut is sinds 1 april 2019 lid van de Raad van Bestuur en CTO. Daarvoor bekleedde hij sinds 2014 de functie van directeur Asset Management. Van 2009 tot 2014 heeft hij in verschillende managementposities gewerkt. Vóór Alliander was Daan Schut werkzaam als adviseur bij KPMG.

Daan Schut studeerde IT-auditing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Commissariaten/nevenfuncties

 • Bestuurslid Next Generation Infrastructures

 • Bestuurslid Stichting USEF (Universal Smart Energy Framework)

 • Bestuurslid Stichting ElaadNL

Afgetreden in 2019

Drs. M.R. (Mark) van Lieshout, lid en CFO (tot 1 maart 2019), (Nederlandse nationaliteit)

Mark van Lieshout (1963) was sinds 1 januari 2010 lid van de Raad van Bestuur/CFO. Van 2008 tot 2010 vervulde hij de functie van directeur Financiën, Treasury en Fiscale Zaken van Alliander. Tussen 2003 en 2008 was hij financieel directeur van Nuon Business. Voor 2003 was hij onder andere als CFO werkzaam voor ABB Benelux. Mark van Lieshout studeerde Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Verder volgde hij onder meer diverse Business Programs aan het International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne en het International Directors Programme (IDP) van INSEAD, in Fontainebleau, Frankrijk. 

Commissariaten/nevenfuncties

Lid Raad van Toezicht (tevens voorzitter Auditcommissie) Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

  • 1 Toezichthoudende functie bij zogenaamde grote rechtspersoon zoals bedoeld in artikel 2:142a BW.