Het werk gedaan krijgen
Ook in 2019 was er in Nederland sprake van een groot tekort aan ervaren technici. Door de economische groei en de versnellende energietransitie is het werk fors toegenomen en daarmee ook het aantal vacatures en de vacaturedruk. Begin 2017 was de vacaturedruk 1:7, begin 2018 1:20 en in september 2019 1:39. Dat betekent dat één monteur kan kiezen uit 39 banen. De voorspellingen laten ook voor de komende jaren een flinke capaciteitsbehoefte zien. Na de monteur is de bottleneck steeds meer aan het opschuiven naar de uitvoerder, engineer en projectmanager en wordt het steeds moeilijker om deze posities in te blijven vullen. De vijver met technici is leeg en het aantal mensen dat nog van de opleidingen komt, is te laag om aan de behoefte te voldoen. We richten ons op mensen met praktisch en theoretisch opgeleide profielen en een technische achtergrond, maar ook benaderen we kandidaten die bereid zijn om zich om te scholen. We zetten maximaal in op werving en opleiden van nieuwe instroom, maar weten ook dat het nog niet voldoende is om het werkpakket te realiseren.
Met het vinden van de juiste medewerkers zijn we er echter nog niet. Vrijwel alle nieuwe instroom dient opgeleid te worden door een ervaren monteur. In 2019 zaten onze opleidingsmogelijkheden aan de maximale capaciteit. Sinds afgelopen jaar beschikken we over drie 'praktijkvelden' in Duiven, Haarlem en Leeuwarden. Daar zijn het elektriciteitsnet en verschillende installaties nagebouwd, waardoor een realistische werksituatie ontstaat. Meerdere leerlingmonteurs worden er tegelijkertijd door één leermeester opgeleid. Een uitkomst, want we moeten zo goed en snel mogelijk veel nieuwe collega’s opleiden.
Jongeren interesseren voor techniek
Alliander Technische Bedrijfsschool is in Noord-Holland, Friesland en Gelderland betrokken bij de plannen voor Sterk Technisch Onderwijs. De cofinanciering die Alliander Technische Bedrijfsschool biedt aan onderwijsinstellingen is niet in geld maar in natura doordat op de locaties Haarlem, Duiven en Leeuwarden de deuren open staan voor de scholen. Leerlingen kunnen vanaf volgend jaar onderdelen van hun lesprogramma’s, snuffelstages, excursies, gastlessen en open dagen uitvoeren samen met de technische bedrijfsschool. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de scholen hoeven geen grote investeringen te doen in dure installaties en Alliander krijgt jonge mensen over de vloer die zo kennis maken met het werk in netbeheer en infratechniek.
In november was Alliander Technische Bedrijfsschool aanwezig op een techniekevenement in Friesland. Daar kwamen honderden jongeren van 10 tot 16 jaar en hun ouders in aanraking met verschillende facetten van technische beroepen. In de stand van Alliander konden de jongeren 360-gradenfilmpjes bekijken met een VR-bril, werden elektrotechnische principes uitgelegd aan de hand van een worstmachine en waren diverse kabels en moffen te bekijken. Tijdens werkzaamheden in Leeuwaren werden tientallen leerlingen elektro- en installatietechniek en docenten van een nabijgelegen school uitgenodigd te komen kijken.